Menu
  • Levering met eigen logistiek wanneer het u uitkomt
  • Voorraadartikelen de volgende werkdag geleverd
  • Zonder bezorgkosten ophalen in Middenmeer

LuXtra Montagetips

Let op! Voordat u alle verpakkingen opent en er met de inbouw van het dakraam begonnen wordt, controleer of het bestelde formaat dakraam ook daadwerkelijk de maat is die u wilt en/of kunt inbouwen, een opengebroken verpakking kunt u niet retourneren.

Met name in nieuwere woningen zijn de isolatie en dakbalken onzichtbaar weggewerkt. Dus voordat u een gat voor een dakraam maakt, moet u nauwkeurig bepalen waar de balken of sporen lopen. Het kan zijn dat binnen de dakruimte de dakbalken met gips of een andere bekleding bedekt zijn. Zo ja, dan is het belangrijk om de precieze plaats voor het gat vast te stellen. Hou het hart van het venster ongeveer op ooghoogte en de onderkant van het venster ca. 90 - 120 cm van de grond.

Eerst moet er een proefgat uitgesneden of gezaagd worden voor een nauwkeurigere meting. Gebruik hiervoor een kort zaagje in de decoupeerzaag, zodat u niet per ongeluk pannen van het dak stoot of panlatten afzaagt.

Bij het verwijderen van eventueel aanwezige isolatie moeten de juiste voorzorgsmaatregelen genomen worden in de vorm van het dragen van een veiligheidsmasker, handschoenen en indien nodig een veiligheidsbril.

Door de afstanden van beide zijden van het proefgat te meten, kunnen de dakbalken gelokaliseerd en afgetekend worden. Het is handiger om het werk vanaf de binnenrand van een dakbalk te beginnen om onnodig timmerwerk bij het raam te minimaliseren.

Teken een werkmansgat af van 50 cm bij 50 cm en zaag dit uit. Verwijder niet meer dan nodig van het dakvlies, later kunt u het eventueel nog afsnijden.

Nadat u het gat heeft gemaakt, kunt u de dakpannen voorzichtig naar binnen halen. Let erop dat u voldoende pannen weghaalt om het definitieve gat te kunnen maken. Zaag eventueel al een aantal panlatten af zodat u makkelijker met uw bovenlichaam door het gat kan.

Heeft u een dak van eternieten leien dan kan het zijn dat u moet boren en de dakbekleding door moet snijden om een opening te maken.

Tussen het kozijn en vlakke dakpannen/leien moet een tussenruimte van 0-40 mm zitten. Tussen het kozijn en dakpannen met een profiel moet een tussenruimte van 60-80 mm zitten.

Zodra u het definitieve gat heeft bepaald en afgetekend, kunt u de eventueel te verwijderde balkenlaag gaan ondersteunen. Ondersteun het ondergelegen deel, indien u een dakbalk doorzaagt. Zorg tevens voor ondersteuning onder de bovenkant van het dakbalk.

Hierna kunt u de balken aftekenen, zagen en verwijderen. Neem hierbij geen onnodig risico, indien u niet beschikt over de juiste gereedschappen en/of kennis, laat dit werk dan over aan de vakman.

Om het kozijn te installeren, moet u eerst het venster van het kozijn scheiden. Maak het venster open en draai het 165 graden. Kijk waar het openingsmechanisme op beide scharnieren zit en druk erop (u hoort een klik) en neem het venster uit het kozijn. Als de scharnieren zijn losgemaakt, neem dan het venster eruit en zet het aan de kant (in horizontale positie neerleggen).

Nadat u de juiste inbouwhoogte heeft bepaald is het handig om een lat vast te zetten om tijdelijk het kozijn te stutten.

Monteer de hoekbeugels volgens beschrijving op het kozijn. Steek voorzichtig het kozijn door de opening. Plaats het kozijn op de stutlat en leg het vlak t.o.v de dakbalken.

Controleer de uitlijning van het kozijn, staat het geheel waterpas, zet dan de beugels aan de onderkant vast.

Laatste controle uitlijning. Om ervoor te zorgen dat het kozijn goed is geplaatst, plaats dan het binnenste draaigedeelte terug en open het raam zodat u een kier heeft van +/- 1 cm. Als de naad/opening van links naar rechts overal evenwijdig is, dan is het dakraam goed geplaatst.

U kunt nu de andere beugels ed plaatsen/monteren. De kunststof wig dient om de beugel te onderstutten, mocht een dakbalk ongelijk zijn.

Verwijder het venster nog een keer om door te kunnen gaan met de installatie. Vergeet niet om het vergrendelingspinnetje op elk scharnier in te drukken. Ondersteun aan de benedenkant het gewicht van het venster terwijl u de scharnieren losmaakt en zet het venster voorzichtig terug.

Het is belangrijk om te zorgen dat het dakraam waterdicht is om de elementen te kunnen trotseren. Het is daarom aanbevolen dat er een VELUX waterkerend manchet BFX rond het kozijn wordt aangebracht.

Soms is het (bij gevormde dakpannen) nodig, afhankelijk van de hoogte van de dakpannen en de afstand tot aan de vensterbasis, de pannen onder het raam aan te passen om de aluminiumslab juist te laten aansluiten.

Meet het nodige snijpunt af en gebruik een slijptol met een diamant slijpschijf die geschikt is voor het slijpen van steen, om de hoeken af te kanten.

Plaats de rij dakpannen aan de onderkant terug en maak het gootstuk aan de onderkant vast aan het kozijn. Druk en strijk de aluminiumslab met uw handen in de vorm van de dakpannen. Indien nodig, kan er een rubberen hamer gebruikt worden om de aluminiumslab voorzichtig in de juiste vorm te brengen.

Daarna plaatst u de zij- en boven gootstukken. Maak de zijkanten van het gootstuk vast met de geleverde clips. Snij het schuim onder elke dakpan in, dit voorkomt dat er een spleet zit waar de dakpan omhoog glooit.

Leg aan beide zijden de pannen weer op hun plaats. Waarschijnlijk moet u dakpannen aan een kant van het kozijn afslijpen voor een perfecte aansluiting. Controleer of de aanbevolen tussenruimtes aanwezig zijn. Om een zo strak mogelijk resultaat te behalen kunt u de nok van de dakpan die op het gootstuk ligt ook wegslijpen.

Plaats de dakpannen aan de bovenkant terug. Waarschijnlijk moet u dakpannen slijpen voor een perfecte aansluiting. Houd de aanbevolen tussenruimtes aan (60-150 mm).

Plaats het venster in het kozijn terug. Ondersteun het kozijn stevig voordat u de scharnierpootjes terug in het vergrendelingsmechanisme plaatst.

Om een dampremmende aansluiting tussen het dakraam en het dak aan de binnenzijde te verkrijgen, plaatst u de VELUX dampremmende folie BBX. Plak de folie door middel van de meegeleverde tape en/of clips rondom het kozijn aan de binnenzijde van het dakbeschot.

Indien u echter een VELUX interieurafwerking LSB toepast, dan zult u automatisch de VELUX dampremmende folie BBX in de verpakking aantreffen.

Hoewel bij het gereedmaken van deze montagetips de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat altijd de mogelijkheid dat bepaalde informatie na verloop van tijd verouderd is of niet meer juist is. Volg te allen tijde de montagehandleiding die bij het dakraam wordt meegeleverd. Dakvenster.com is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van activiteiten die worden ondernomen op basis van deze montagetips. Neem geen onnodig risico, indien u niet beschikt over de juiste gereedschappen en/of kennis, laat dit werk dan over aan de vakman.