Menu
  • Levering met eigen logistiek wanneer het u uitkomt
  • Voorraadartikelen de volgende werkdag geleverd
  • Zonder bezorgkosten ophalen in Middenmeer

Onderhoudstips voor VELUX Dakramen

Met het juiste onderhoud kunt u de levensduur van uw dakraam aanzienlijk verlengen.

Dakvenster.com adviseert u dan ook om uw dakramen minimaal 1 keer per jaar aan een onderhoudsbeurt te onderwerpen, om zo uw dakramen in topconditie te houden.

Let op, dat voordat u onderhoud gaat plegen aan een dakraam, de raamdecoratie die in het dakraam is gemonteerd, zoals verduisteringsgordijnen, in de cassette worden geschoven om vieze vingers en vetvlekken op het raamdecoratie product te voorkomen.

Doe-het-zelf onderhoud
Allereerst is het belangrijk het hout van het dakraam in goede conditie te houden door dit regelmatig schoon te maken. Alle dakramen kunnen 180 graden gedraaid worden voor een gemakkelijke reiniging van het glas aan de buitenkant. Grenenhouten dakramen die onderheven zijn aan zonlicht zullen uitdrogen, vuil en vocht kunnen dan doordringen in het hout waardoor het onomkeerbaar kan beschadigen. In vochtige ruimtes kunnen dakramen veel vocht opnemen. Voor een badkamer kunt u dan ook beter voor een onderhoudsarm (kunststof) dakraam kiezen.

Indien u constateert dat een grenenhouten dakraam uitdroogt of vocht gaat opnemen, is het verstandig om deze licht op te schuren en daarna af te lakken met een transparante lak op waterbasis. Dit is vaak voldoende om er zo weer een paar jaar tegen aan te kunnen. Om het u makkelijk te maken tijdens het schuren en lakken, kunt u het dakraam doortuimelen naar de schoonmaakstand om zo het draaiende gedeelte uit het kozijn te nemen.

Scharnieren smeren
Het jaarlijks smeren van de scharnierpunten zorgt ervoor dat de dakramen soepel blijven bewegen. Maak beide scharnieren schoon, eventueel met wasbenzine. Smeer daarna de scharnieren goed in met een zuurvrije vaseline.

Gootstuk schoonhouden
Zwerfvuil, het probleem van lekkage. Het ophopen van zwerfvuil in de gootstukken zoals bladeren, takjes, vogelnesten en gruis van de dakpannen zijn vaak de oorzaak van lekkage. Verwijder daarom bladeren en vuil regelmatig uit de gootstukken van uw dakraam.

VELUX insectenfilter en ventilatiefoam vervangen
Vooral bij wat oudere VELUX dakramen kan de ventilatiefoam (schuimlaag) op de ventilatieklep uitdrogen. Deze foam is zeer eenvoudig te vervangen door de ventilatieklep van zijn slotplaat bediening los te maken en de oude ventilatiefoam te verwijderen met een plamuurmes of een verfkrabber.

De nieuwe foam, die al voorzien is van een plakstrook, kunt u daarna zeer gemakkelijk op de ventilatieklep aanbrengen.

Het insectenfilter kunt u makkelijk uit de bovenkap verwijderen door het dakvenster open te tuimelen en in de schoonmaakstand vast te zetten.

Dakvenster.com kan u deze onderhoudspakketten uitsluitend leveren in combinatie met een bestelling van een product uit onze shop. Het onderhoudspakket ZZZ145 voor hout en ZZZ146 voor een kunststof VELUX dakraam is vervangen voor een universeel pakket de ZZZ 220. Dit pakket bestaat uit 3 meter ventilatiefoam voor de ventilatieklep, 3 meter insectenfilter en een tube zuurvrije vaseline voor het smeren van de scharnieren en sloten. Indien u het onderhoudspakket wilt bestellen kunt u dit bij een bestelling van een dakraam als extra product toevoegen.

Een onderhoudspakket bevat ventilatiefoam voor de ventilatieklep, insectenfilter en een tube scharniersmeer.