Menu
  • Levering met eigen logistiek wanneer het u uitkomt
  • Voorraadartikelen de volgende werkdag geleverd
  • Zonder bezorgkosten ophalen in Middenmeer

VELUX Montagetips

Let op! Voordat u de VELUX producten gaat uitpakken, controleer of u de juiste producten ontvangen heeft.

1. Werkgat maken
Teken eerst de plek af waar het VELUX dakvenster moet komen. Teken een werkmansgat af van 50 cm bij 50 cm en zaag dit uit.

2. Dakpannen verwijderen
Nadat u het gat heeft gemaakt, kunt u de dakpannen naar binnen halen. Let erop dat u voldoende pannen weghaalt om het definitieve gat te kunnen maken.

3. Definitieve gat zagen
Met behulp van vier lange spijkers (van buitenaf) bepaalt u de positie van het gat. Vier lijnen tussen deze spijkers markeren het definitieve gat. Zaag nu het definitieve gat uit.

4. Draaiende gedeelte verwijderen
Nadat u het VELUX dakraam heeft uitgepakt, dient het draaiende gedeelte uit het kozijn te worden verwijderd. Dit doet u door, bijvoorbeeld met een schroevendraaier, de borgpen in te drukken.

5. Hulplatten plaatsen
Voor u het kozijn van het VELUX dakvenster op het dak kunt plaatsen, dient u eerst twee hulplatten te monteren. De onderste hulplat wordt op 8 centimeter gemonteerd, gerekend vanaf de bovenzijde van de dakpannen tot aan de bovenkant van de hulplat. Neem voor de plaatsing van de bovenste hulplat, de buitenwerkse hoogtemaat van het VELUX dakvensterkozijn en tel daar 45 mm bij op.

6. Aanbrengen isolatieframe BDX
Voor een goede isolatie is het van belang dat U de ruimte rondom het kozijn van het VELUX dakraam voorziet van isolatiemateriaal. Het BDX isolatieframe is een pasklare oplossing voor deze isolering tussen het dakvensterkozijn en de dakconstructie. (isolatieframe BDX wordt geleverd inclusief de waterkerende manchet BFX).

7. VELUX dakvensterkozijn plaatsen volgens de installatie-instructie
Schuif de bevestigingsbeugels in de voorbereide montagegroef van het kozijn en schroef deze vast. Vervolgens plaatst u het kozijn met vier montagebeugels op de twee hulplatten. Zie ook de bijgeleverde inbouwinstructies.

8. De waterkerende manchet BFX
Plaats vervolgens de waterkerende manchet, type BFX, en laat deze onder de onderste panlat doorlopen. Daarna wordt de manchet op het frame vastgeniet en tevens op de tengels en panlatten.

9. Gootstukken
Plaats het onderste gootstuk. Druk de aluminiumslab met de hand voorzichtig aan. Daarna plaatst u de zij- en boven gootstukken. Denk aan het vastzetten van de gootstukken. Leg aan beide zijden de pannen weer op hun plaats. Klop met een rubber hamer de aluminiumslab op de dakpannen en schroef de afdeklijsten op het dakvensterkozijn.

10. Draaiende gedeelte plaatsen
Plaats het draaiende gedeelte als volgt weer terug in het dakvensterkozijn:

  • Til het draaiende gedeelte in een 180º gewentelde stand door de opening en zet de onderzijde op het kozijn. Eventueel een doekje of stukje karton gebruiken ter bescherming van het dakvensterkozijn.
  • Laat het dakraam vervolgens voorzichtig in de schanieren zakken.
  • Door het draaiende gedeelte nu in de normale positie te wentelen, zetten de borgpennen zich automatisch vast.

11. Dampwerende folie BBX
Om een dampremmende aansluiting tussen het VELUX dakvenster en het dak aan de binnenzijde te verkrijgen, plaatst u de VELUX dampwerende folie BBX. Plak de folie door middel van de meegeleverde tape rondom het kozijn aan de binnenzijde van het dakbeschot. Indien u echter een VELUX interieurafwerking (LSB) toepast, dan zult u automatisch de VELUX dampwerende folie BBX in de verpakking aantreffen.

Hoewel bij het gereedmaken van deze montagetips de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat altijd de mogelijkheid dat bepaalde informatie na verloop van tijd verouderd is of niet meer juist is. Volg te allen tijde de montagehandleiding die bij het dakraam wordt meegeleverd. Dakvenster.com is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van activiteiten die worden ondernomen op basis van deze montagetips. Neem geen onnodig risico, indien u niet beschikt over de juiste gereedschappen en/of kennis, laat dit werk dan over aan een gecertificeerde VELUX montagepartner.